8.12.16

טעמים וסיפורים בפסטיבל האוכל הערבי בחיפה

בעיר התחתית בחיפה המתחדשת מתקיים פסטיבל א-שאם השני המוקדש למטבח הערבי השאמי זה שצמח בלבנט הוא א-שאם בערבית, בין חאלב שבסוריה ועד אזור הנגב, בלבנון ועבר הירדן. לצד הסירים המבעבעים עם מנות מוכרות יותר ומוכרות פחות, יתקיימו מבחר אירועי שיח, סדנאות ומופעי מוזיקה שכולם מוקדשים לתרבות הערבית
המטבח הערבי משך מתמיד את תשומת לבי ויתרה מכך, אתת חיכי. פסטיבל א-שאם שהחל את מסורתו לפני שנה בעיר חיפה, מהווה הזדמנות מצוינת לאוהבי המטבח הערבי השופעים ניחוח וטעם  מטבח הא-שם (המטבח השאמי ) צמח בין חלאב  שבסוריה ועד אזור הנגב בדרום, בלבנון ועד עבר הירדן. מטבח של מסורות, ניחוחות מקומיים בשילוב של שלל טעמי ערב.

מה יהיה בפסטיבל?
חיפה, עיר מעורבת שבה חיים עשרות שנים אוכלוסיות ערביות ויהודיות, היא המקום הטבעי לארח פסטיבל שכזה – פסטיבל א-שאם המכיל בתוכו מאכלים ומטעמים מהמטבח הערבי בשילוב סיפורים מהמטבח הערבי ומוסיקה, מתקיים בין התאריכים 9-7 בדצמבר.
הפסטיבל יתקיים השנה בשיתוף פעולה קולינרי חד פעמי, עם למעלה – 70 שפים מובילים מהמגזר הערבי ושפים יהודים, יתארחו במסעדות העיר ויעניקו פרשנות עכשווית למנות בעלות ערך סנטימנטלי, בתרבות האוכל הלבנטיני המסעדות, בתי קפה ופאבים בחיפה יפתחו את שעריהם בפני הקהל ויגישו מטעמים שונים במחירים עממיים שווים לכל כיס.
על הניהול האמנותי הופקדה ד"ר נוף עתאמנה-אסמעיל בתו של ד"ר אחמד עתאמנה שהאמין בכוח הריפוי של האוכל. נוף השתדלה השנה להגיש לנו את מיטב המסורת הערבית שמקפלת בתוכה מטעמים מופלאים לצד מוזיקה ושיח. בכך היא ממשיכה את מסורתו של אביה שהאמין שבכוחו של האוכל לגשר על פערים ולשמח לבבות.
מנות מהמטבח הערבי שנבחרו לככב השנה בפסטיבל, הן מנות שאבדו עם השנים בנוף הקולינרי המקומי. בין המנות שטעמתי
פתת ביתנג'אן. צילום: אסף אמברם
פתת בטינג'אן -
 חתיכות קטנות של לחם, קלויות או מטוגנות, מעליהן שכבות של גרגירי חומוס, בשר וטחינה. מנה לבנטינית, החייבת את השם שלה לפתאפית, שפירושו פירורים.
מרק פריקי - הידוע כמרק חורפי בכל בית, שודרג ובושל  בציר ירקות שורש מדהים


אלבאשה ועסאקרו (אלבאשה וחייליו)
אלבאשא ועסאקרו צילום: אסף אמברם.


מנה שאמית מובהקת בה כיסוני שישברק מבצק וקובה בורגול ממולאים בבשר, מוגשים במרק יוגורט.
חומוס חם מזרח אירופאי-

עם תבשיל חמציץ, עלי סלק בשומן אוז, בצל מוחמץ וגרידת ביצה שהכינה סבינה ולדמן.



כך, בעודכם מטיילים וטועמים להנאתכם בעיר התחתית המחודשת של חיפה, לצד הסירים המבעבעים עם מנות מוכרות יותר ופחות יתקיימו אירועי שיח, סדנאות ומופעי מוזיקה שכולם מוקדשים לתרבות הערבית.
תוכלו לבקר בסדנאות כמו סינדיאנת הגליל, שם תיהנו למשמע סיפורים  בין טעימות שמן זית ודבש לסדנאות קליעת סלים או סדמת הכנת תערובת זעתר.  תשמחו גם לפגוש באלקבלאוי, אחד מוותיקי סוחרי התבלינים מאום אל פאחם שיארח בחנותו מטריפת הריחות ושלל הטעמים, לשמוע סיפורים וליהנות מהידע הרב של נסרין ג'בארין, מומחית לרפואה ערבית שתספק שירותי יעוץ ורפואה לחינם.
או לבקר גם את אשת הקולינריה פותנה ג'אבר שמשיקה קולקציית כלים ייחודית של כלי בית מועשרים בכיתוב עברי וערבי של פתגמים וסלנגים שונים. מדי ערב יתקבצו חוקרי אוכל, מומחי אלכוהול, שפים, אנשי תרבות, ועיתונאים ערבים ויהודים ויקיימו מפגשים פתוחים לקהל הרחב. במסגרתם יעבירו הרצאות  וישוחחו על התפתחותו של המטבח הערבי
גולת הכותרת עבורי היא  משאית האוכל בכיכר פריז לזכרה של נדימה- נדימה סביתי ז"ל,  בעברה האם של וואדי ניסנאס, כולם הכירו את  המקום הקטן שלה, גדוש בסירים, ריחות, שיחות, שופע חום וביתיות. נדימה בישלה למעלה מחמשה עשורים, והגישה באהבה היישר מהסירים מנות  נדיבות, כאשר במיה במיץ, מג'דרה, אורז עם הבשר, ממולאים , חומוס חמצמץ, היו רק חלק קטן מהתפריט. משאית האוכל שתוצב בכיכר פריז מוקדשת לזכרה ובמהלך ימי הפסטיבל יבושלו בה מהתבשילים שהיו סימן ההיכר שלה.

מוסיקה מקורית ואלכוהול ערבי ייחודי מתכון בדוק להנאה

על המוסיקה הופקדה קאהרה עינין שגדלה בכפר מזרעה שבגליל המערבי וחיה כיום בחיפה.
עינין, מפיקה מובילה בסצנת המוזיקה הערית, עובדת עם אמנים מקומיים וכאלו שהיא מביאה מחו"ל.
סצינת המוזיקה של הפסטיבל תכלול בתוכה להקות ערביות מחלקי הארץ שישלבו בין הישן לחדש.
הפאבים המשתפים בפסטיבל, הם אלו שיארחו אמנים והם אלו שיגישו לכם אלכוהול מתוצרת ערבית. כמו בירה שפרדז תוצרת מבשלת ביר-זית, עראק תוצרת רמאללה, ומבחר יינות מיקב ג'סקאלה מהכפר ג'יש.  את הבוטנים אותם הורגלנו לקבל בפאבים בצמוד לאלכוהול יחליפו גרגירי חומוס חמימים מתובלים בעשבי תיבול, מלח ולימון. בקיצור – תענוג אמתי.

לכל הפרטים על אירועי הפסטיבל באתר:  downtown.co.il/asham

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה