4.11.16

קוגל ירושלמי של גיטה שיינדלה



קוגל תמיד מזכיר לי את שכנתי  גיטה שיינדלה ז"ל, שגדלה במאה שערים ונישאה לחובש כיפה סרוגה. שומו שמיים,  היא הוחרמה ע"י בני משפחתה. גיטה שיינדלה ז"ל הייתה מגיעה בכל בוקר שבת נוקשת  בדלת ובידה צלחת עם קוגל  ריחני, מתוק חריף בעדינות רק מהזיכרון הריר נוטף. הקוגל  כל שבת היה מגיע הפתעות שונות. לפעמים הועשר במשמשים מיובשים או תאנים,לפעמים עם אגוזים,  או בקוביות תפוחי עץ מוקרמות ולפעמים הסתתר בתוכו בתוכו הקישקע  הממולא ..
אוח , שפתיים ישקו .
וממנה המתכון הכי טעים לקוגל שרק לאחרונה נכדתה אישרה לי לפרסם את סודו של הקוגל

אפויי שעתיים בלבד 

קוגל ירושלמי שחום 


400 גר' אטריות ביצים דקות מבושלות אל דנטה.
3 בצלים לבנים קצוצים דק
1-2 כפות שמן
לטגן את הבצל עד הזהבה ולהוסיף לאטריות.
3-6 כפות סוכר-רצוי חום
½ כוס שמן
מחממים את השמן בסיר ומוספים את הסוכר  ומקרמלים תוך בחישה .
מוספים לקערת האטריות ומערבבים היטב.
 4 ביצים טרופות
2 כפות קמח תופח
½-1 כפית פלפל שחור
כ1 כפית מלח
½-1כף קינמון
½ כוס צימוקים/ או פרות יבשים אחרים
מערבבים היטב
לאפיה בפלטת שבת או בתנור  אפיה ארוכה
סיר ג'חנון מתאים או קדרת חרס בעלת מכסה או כל תבנית שניתן לכסות היטב
מנחים פיתה או פרוסות לחם רטוב בתחתית הסיר
 מרפדים בניר אפיה משומן
יוצקים את תערובת האטריות
 מכסים את הסיר ומנחים בתנור ב120-150 מעלות ל10-14 שעות .
לחלופין ניתן לאפות בחום 180- 200 מעלות  כשעה- שעתיים עד השחמה.
אותה הגברת בשינוי האדרת 
  • ניתן לשדרג בעזרת פירות יבשים. 
  • מאד טעים להניח במרכז הקוגל  קישקע ממולא מכוסה היטב באטריות 
**הסוד הגדול נחשף:
*הוספו כוס אטריות לא מבושלות, מטוגנות קלות, לתערובת האטריות לפני האפייה זה מוסיף קרנצ'יות מיוחדת
*להכנת קוגל גבוה במיוחד השתמשו בכמות וחצי של המתכון ובסיר קובנה בקוטר 20(כל סיר שניתן להכניס לתנור אפשרי
טליטיפ 
את סיר הקוגל כדאי להניח על תבנית עם ניר כסף/אפיה כי השמן לעתים גולש וזה מונע עבודת ניקיון רבה
ממהרים? אפו את הקוגל שעה- שעתיים בתנור