19.10.15

הקובנה - לחם שבת תימני -סדנת הכנה

אצל דודותיי התמניות האסליות אין ארוחת בוקר בשבת בלי קובנה, ג`חנון ומתוחה ליד זה מכינים קערה ענקית עם רסק עגבניות שום וכוסברה , סחוג, גבינה לבנה, סלט ירקות קצוץ דק, וביצים שחומות . 
כששאלתי למה רב האוכל התימוני מבוסס על בצק ..בצק בכל מיני צורות. הוסבר לי שהייתה בתימן בצורת והיה רעב גדול ורק קמח היה בשפע 
הקובנה הנה לחם עם המון שומן לרב חמאה לפעמים סמנה שמן או מרגרינה, דרך ההכנת הבצק ללא שומן ואת השומן מורחים ויוצרים דפי בצק. מה שנותן מרקם מיוחד. יש המתבלים את הבצק בקצח.
את הקובנה לשים ביד..צריך להרגיש את הבצק כמו שהייתה אומרת דודתי מיכל שאת טעם הקובנה והג`חנון שהייתה מכינה קשה לשחזר ותמיד ששהתלוננו שאנחנו עושים בדיוק כמוה ולא יוצא לנו אותו דבר, הייתה משיבה `אני מוסיפה תבלין מיוחד , אהבה`...
הבצק תפוח 

חלוקה ל6 חלקים 
למרוח בחמאה
לקפל לחצי 
לגלגל
ועוד גלגול עד הקצה 
לגלגל לשבלול ולסדר בסיר משומן 

להתפיח 

לאחר בישול קצר על הגז 

המצרכים 


750 גר קמח

 1 כף מלח

3 כפות סוכר

1 כף שמרם יבשים או חצי שקית שמרית או 25 גר שמרים טריים.

 2 ביצים (לא חובה)

3 כוסות מים פושרים , בחום הגוף ולא יותר.200 גר חמאה/מחמאה או 3/4 כוס שמן זית למריחה 

ההכנה

בקערה גדולה  שמים את הקמח ומערבבים עם המלח היטב
יוצרים גומה במרכז הקמח ולתוכה יוצקים 1/2 כוס מים כף סוכר ואת השמרים מערבבים את המים עם השמרים והסוכר . ומשאירים 10 דקות לתסיסת השמרים.
לאחר התסיסה מערבבים ומוספים ביצים, סוכר ומים ולשים לבצק רך ומעט דביק במשך 10 דקות.מכסים מניחים לרבע שעה

לשים שוב . כך במשך ארבע פעמים חוזרים על פעולת המנוחה לישה.  

מכסים ומתפיחים עד הכפלת הנפח כשעה עד שעתיים.

לאחר התפיחה שוב לשים , לא להוסיף קמח.

להתפיח שוב חצי שעה .
ללוש את הבצק ולחלק ל6-7 חלקים.

לכסות ולתת לנח עשר דקות.

להמיס את החמאה.

לשמן את השיש

לקחת כדור בצק ועם כריות האצבעות למתוח את הבצק כמו מסטיק מכל הכיוונים עד שמתקבל בצק דקיק ושקוף

למרוח בנדיבות בחמאה המומסת ולקפל לחצי למתוח לאורך ולרוחב ולמרוח שוב בחמאה .

לגלגל לרולדה מהחלק הצר תוך מתיחה לצדדים והידוק.

לגלגל את הרולדה לשבלול ולהניח בסיר משומן.

לחזור על הפעולה עם יתר חלקי הבצק.

את החמאה הנותרת לפזר מעל הבצק . לכסות ולתת לתפוח שעה וחצי. או לילה במקרר.
במידה ובילה לילה במקרר יש להוציא שעה לפני האפייה מחוץ למקרר.
לכסות את הסיר ולבשל על הגז על אש קטנה רבע שעה.
לחמם תנור ל150 מעלות ולאפות כשעה עד שעה וחצי.

אפשרויות נוספות ושדרוגים


*ניתן להניח על הפלטה כל הלילה. אבל אז אני נוהגת להפוך את הסיר באמצע הלילה.
*ניתן להחליף את החמאה בסמנה והניחוח משכר  * ניתן להחליף את הקמח הלבן לקמח מלא בתוספת של רבע עד חצי כוס מים. הקובנה תתקבל כבדה יותר.

*ניתן להכין לחמניות קובנה (קובניות) לאחר התפחה השנייה של הבצק מחלקים ל12 חלקים וממשכים עם כל חלק כמו במתכון גלגול לשבלולים. אופים כ25 דקות עד הזהבה.

*ניתן להכין קובנה מתוקה במקום 3 כפות סוכר להכין עם 1-1/2 כוס סוכר או דבש.

יפה וזהובה
רכה ונפלאה



שכבות של רכות וניחוח 


הקובנה מוגשת בשבת בבוקר לצד רסק עגבניות מתובל בשום וכוסברה, ביצים קשות וסחוג.

אנחנו נוהגים להוסיף סלט ירקות קצוץ דק, וגבינות לבנות חמש אחוז מתובלות.

*יש הנוהגים לאכול קובנה פרווה(נעשית עם מרגרינה או שמן זית) לצד מרק תימני

אהבתם את המתכון?ניסיתם את המתכונים שלי?הצלחתם (או שלא)? שדרגתם או גיוונתם? 

אשמח לתגובות ורשמים.
מעוניינים להתנסות במתכונים נוספים שלי?

 אתם מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים בקובייה מצד ימין למעלה.
ולהיום אשלח שיר שבו יונה ולך היטבה לבטא את שצריכה להיום