14.5.23

עלי גפן במילוי אורז מלא, עשבי תיבול וצנוברים

תשכחו מכל עלי הגפן האהובים שהכנתם עד היום, מעדן זה שונה במלית , הוספתי לה המון עשבי תיבול צנוברים, טעמה נפלא ומעשירה את שולחן המזאות .

אני נוהגת בחודשים אפריל מאי עת  עצי הגפן מלאים עלים לקטוף כמות גדולה לנקות היטב וליבש, לסדר את העלים בצורה ישרה  וחלקה זה על גבי זה בחבילות של כ50 עלים לעטוף בניר כסך או ניילון נצמד ולשמור במקפיא לשימוש עתידי. העלים נשמרים לשימוש במשך כל השנה. העלים המופשרים מוכנים לשימוש ואין צורך בהשריה במים חמים


טיפול בעלים
משרה את העלים במים ומלח לחצי שעה, מסננת מהמים ושוטפת, ואז מתיישבת וכל עלה פורסת ישר ועם מספרים גוזרת את החלק המחבר את העלה לגבעול, זהו חלק קשה שלא מתרכך בבישול.
עלים לשימוש עתידי(הקפאה)
מסדרת בשכבות חלק האביב הגיע ואיתו פרחת עצי הגפן, זהו הזמן הטוב ביותר לאיסוף עלי הגפן. כשהעלה עדיין צעיר ודק,
איסוף העלים מלאכה כיפית עם מזמרה קטנה אני קוטפת עלים. חלקם מבשלת טרי וחלקם רוחצת מייבשת ומסדרת בשכבות שכבות שעוטפת בנייר כסף ומקפיא בחבילות של בין 60 ל100 עלים ויש עלים לכל השנה, את העלים הקפואים אין צורך לחלוט, ההקפאה העבירה אותם חליטה.
אני נוהגת למלא באורז, צנוברים, עשבי תיבול והמון גרדת לימון ולבשל ברוטב חמצמץ עם תרכיז רימונים
שפתיים ישקו
לשימוש מידי וחלק עוטפת בנייר כסף ומקפיאה.
לפני השימוש יש
להפשיר אותם לילה במקרר או לחמם עם כמה טיפות מים
עלים לשימוש מידי
יש לחלוט במים רותחים שלוש דקות ולהעביר למי קרח. ליבש על מגבת 
כ-120 עלי גפן טריים נקיים וחלוטים(יוצקים מים רותחים עד שינוי הצבע)
הכנת המלית 

1 ק"ג אורז מלא רחוץ ויבש
1 כף שמן
לטגן כ 2 דקות
להוסיף 4 כוסות מים
1 כף שטוחה מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית כרכום
לכסות להרתיח ולבשל על אש נמוכה כ-10 דקות (חצי בישול)
לקרר מעט ולהוסיף (הכל או רק חלק)
 4 בצל ירוק
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
1 כוס עלי  נענע קצוצה
1 כוס שמיר קצוץ
1 כוס כוסברה קצוצה
100 גר פיסטוקים/ צנוברים/ שקדים/ אגוזים (אופיונלי
מיץ מלימון טרי, בינוני
לטעום ולתקן תיבול

לציר הבישול
3-4 עגבניות לכיסוי התחתית הסיר ולהניח בין השכבות
עלי גפן לריפוד הסיר ובין השכבות
שיני שום לפיזור ביןהשכבות
לשכבה הראשונה ניתן להשתמש בתפוחי אדמה במקום עגבניות.
 
הרוטב לבישול
¼ כוס  רכז רימונים
¼ כוס שמן זית
מיץ מלימון אחד
מלח ( כשתיים -3 כפיות)
4 כוסות ציר ירקות או מים חמים  

מילוי העלים

  1. פורשים עלה על משטח העבודה כשהחלק החלק כלפי מטה (העורקים למעלה),
  2. מניחים כפית מהמלית ומקפלים את החלק הרחב, לאחר מכן את ציידי העלה פנימה ומגלגלים לחלק הצר.
  3. ממלאים את כל העלים
הבישול 
  1. מרפדים סיר שטוח ורחב  בפרוסות עגבנייה/תפוח אדמה ומעל בעלי גפן לא ממולאים כתחתית,(לרב עושה שימוש בעלים הקרועים) מפזרים פרוסות שום
  2. מסדרים את הממולאים בשכבה אחת צפופה. אם צרכים להכין עוד שכבה מפרדים בין השכבות בשכבת עלי גפן, עגבניות ושום.
  3. מערבבים את ציר הבישול, מוזגים מחצית מהציר על עלי הגפן 
  4. מניחים בצלחת זכוכית על עלי הגפן שלא יצופו ומוזגים את יתר הציר. על הציר לכסות את הצלחת , במידה ולא מספיק מוספים מים רותחים  
  5. מכסים במכסה תואם, מרתיחים ומבשלים ברתיחה עדינה כשעתיים. במידת הצורך מוספים מים רותחים
    איחסון
בשלב זה ניתן להקפיא בקופסאות אטומות.
מגישים עם פלחי לימון.
אנחנו אוהבים לאכול בטמפרטורה החדר אבל ניתן גם לאכול חם או קר מהמקרר.


טליטיפ 

חשוב שהסיר יהיה גבוה לפחות בשלושה ס"מ מעל הממולאים וזאת בכדאי שהשכבה העליונה תהיה בציר הבישול ולא תתיבש. 
                           תודה על ביקורכם 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה